Publicerad
Den 20 december undertecknades en samverkansöverenskommelse och förnyade medborgarlöften mellan Polisen och Kungsörs kommun. Björn Wilhelmsson, lokalpolisområdeschef i Västra Mälardalen och Claes-Urban Boström, kommundirektör, var på plats i kommunhuset och skrev under.
Björn Wilhelmsson och Claes-Urban Boström.
Nytt för detta år är att det nu införs tätare träffar mellan polisen och kommunen. Fokus ligger på ett förebyggande perspektiv och att tillsammans titta på vad som sker och var. Träffarna är kopplade till polisens pågående systematiska arbete för att prioritera och lyfta fram konkreta handlingsplaner succesivt längs året. För att förenkla samverkan och användning av en gemensam lägesbild införs också ett nytt digitalt verktyg.
- Den starka skillnaden mot tidigare år är att polis och kommun kommer att träffas varannan vecka för att gemensamt titta på vad som faktiskt händer och utgår från fakta, inte upplevelser, när fokusområden tas fram, säger Claes-Urban Boström.
- Det viktigaste har varit att hitta bra samverkansformer, att vi fått gehör för samarbetsplanen med gemensam lägesbild är vi glada för. Jag vill verkligen framhålla den goda samverkan mellan kommunpolisen och säkerhetssamordnaren i kommunen, säger Björn Wilhelmsson.
Samverkan mellan polis och kommun är en nödvändighet för att kunna arbeta effektivt med brottsförebyggande arbete. Medborgarlöften är en del i polismyndighetens styrning och innebär att den lokala problembilden ska vara utgångspunkt för de mål som polisen arbetar med lokalt.
Medborgarlöften är en utveckling av kommunens och polisens samverkansöverenskommelser. Det handlar om konkreta aktiviteter som kommunen och polisen tillsammans kommit överens om för att öka tryggheten och minska brottsligheten.
Genom medborgarlöften ska medborgar- och medarbetarperspektivet tas tillvara i högre utsträckning för att tydliggöra den lokala problembilden.
Syftet är att motverka brottslighet, störningar samt upplevd otrygghet i skolmiljö genom ett problemorienterat arbetssätt. Det är av vikt att tidigt fånga upp unga individer som är på glid och i riskzonen för brott eller annat associalt beteende i skolmiljö. Målet är erbjuda olika former av stöd, vård eller andra lämpliga åtgärder
I samband med arbete med lokal lägesbild, framkommer ofta att det sker brott, ordningsstörning och problem på specifika platser eller områden, s.k. Hot spots inom Kungsörs kommun.
Polisen och Kungsörs kommun arbetar kontinuerligt med att upprätta en samlad lokal lägesbild. Ett syfte med detta är att följa händelser i form av brott, störningar eller andra problem inom Kungsörs kommun. Dessa påverkar inte sällan tryggheten för medborgarna i kommunen. Metoden som tillämpas för detta kallas, effektiv samordning för trygghet (EST).
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakta Kungsörs kommun
Telefon: 0227-60 00 00
E-post: info@kungsor.se
Öppettider: Måndag-Fredag
7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avvikande öppettider kommunhuset
Organisationsnr: 212000-2056
Besöksadress:
Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör
Postadress:
Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör
Fakturaadress:
Box 34, 736 21 Kungsör
Mer om fakturering här
Tillgänglighet och dialog