Publicerad

Kommunalrådet vill fortsätta utveckla orten

Som kommunalråd (S) och kommunstyrelsens ordförande vill Mikael Peterson fortsätta utveckla orten. Framförallt vill han att Kungsör ska vara en trygg och säker kommun som ger invånarna bra livskvalitet.

Mikael Peterson, kommunalråd

I och med valet hösten 2018 så tog Mikael Peterson över som kommunalråd och ordförande för kommunstyrelsen efter partikollegan Pelle Strengbom. Politik är dock inget nytt för Mikael som varit politiskt aktiv de senaste 10-12 åren, varav de senaste tre åren på heltid. Han kommer närmast från rollen som ordförande i barn- och ungdomsnämnden samt vice ordförande i kommunstyrelsen. Mikael har också mångårig erfarenhet både som tjänsteman i Kungsör och Arboga kommun och som polis. För närvarande är han tjänstledig från polisen Eskilstuna, för att kunna ägna sig fullt ut till politiken.

Mikael beskriver sig som en eldsjäl som brinner för det han gör, oavsett om det är ett politiskt uppdrag eller som aktiv i förenings- eller yrkesliv. Att han valt att engagera sig politiskt beror främst på ett intresse för det demokratiska systemet, med möjligheten att kunna påverka och driva samhällsfrågor.

- Samhället har blivit mycket tuffare med många stängda dörrar, för mig är det viktigt att jobba för ett mer öppet samhälle. Jag jobbar också för utveckling, att människor ska ha en bra livskvalitet, jobb och relationer man trivs med och att det finns ett bra föreningsliv.

Samarbeten på många sätt

De senaste åren har lokala politiska uppdrag kombinerats med en post i regionstyrelsen. Kommunalråden från de 6 representerade länen ses regelbundet för att samtala om samarbeten och strukturer som ligger nära allas intressen, exempelvis sjukhus och kommunikationer. Det innebär en del resor till Stockholm för möten i riksdagen.

- Jag har lärt mig mycket i riksdagen och en hel del kan föras över på lokal nivå, exempelvis hur vi resonerar på olika punkter med alla partier. En viktig sak med politik är också att skilja på sak och person och respektera varandra som de personer vi är, det håller jag högt på min agenda.

I Kungsör fortsätter ”Samverkan för Kungsör” (S), (V) och (L) att styra även denna fyraårsperiod (2018-2022). De tre partierna har inte egen majoritet utan styr i minoritet i kommunfullmäktige med 15 av 31 mandat.

- Största skillnaden mot tidigare är det parlamentariska läget. Från att ha varit i majoritet så är det nu ett minoritetsstyre vilket kräver mer samarbete än tidigare, bygga kedjor och balansera.

Projektgruppen för fördjupad samverkan

Även kommunerna i Västra Mälardalen samarbetar inom en mängd områden för att underlätta det dagliga livet för invånare och näringsliv. En avsiktsförklaring om fördjupad samverkan undertecknades hösten 2016 mellan Köping, Arboga, Kungsör och regionala näringslivsföreträdare. Samverkan ger bättre möjligheter att samordna resurser och sker inom en rad områden, bland annat: gemensam näringslivsstrategi, IT-systemförvaltning, och sjuksköterskejour. Fler samarbetsområden undersöks, till exempel vuxenutbildning, gymnasieskola, VA och ekonomi.

Viktigt med utveckling och närhet till medborgarna

Kungsör växer så det knakar, siffror från SCB (Statistiska Centralbyrån) visar att det nu är befolkningsrekord i Kungsör: 8 667 invånare. Aldrig tidigare har Kungsör haft så många invånare som nu.

- Befolkningsrekordet är helt enligt intentionerna med våra mål. Vi är på god väg med målsättningen att växa upp emot 9000 invånare till år 2025. De sista årens utveckling av Kungsör skapar stora utmaningar och det är viktigt att skapa förutsättningar för de som kommer hit. Skolan står till exempel högt på agendan just nu och vi arbetar både på kort och lång sikt. Det ska vara funktionellt och våra verksamheter inom omsorg, förskola, skola osv ska kunna hålla en hög nivå.

Mikael Peterson, kommunalråd

Som kommunalråd blandas formella möten och handlingar med spontana medborgarmöten så fort möjlighet ges.

- Jag är ofta ute och träffar folk, det är viktigt att ta sig tid till det. Genom att vara ute så känner man av och kan fånga upp stämningar.

Aktivt yrkesliv och avkopplande fritidsliv

Mikael är uppväxt i Kungsör och gick på gymnasiet i Köping. Därefter följde värnplikt och officerskola i Norrland. Efter tiden i Norrland flyttade han hem till Kungsör och pendlade till polishögskolan i Stockholm. Under 16 år arbetade Mikael sedan som polis i KAK-regionen och som närpolis i Kungsör i 5 år. Han har även hunnit med en tjänst som kultur- och fritidschef i Kungsör under 7 år, och som förvaltningschef i Arboga.

Fritiden ägnas gärna till familjen, de tre barnen är idag vuxna och utflugna men familjebanden är fortsatt starka. Mikael rör gärna på sig, gillar att hålla på med trädgårdsarbete och åker gärna till stugan i Sälen för avkoppling.

- Jag släpper allt när jag är på vissa platser och verkligen kopplar av, det är en egenskap som kommit med ålder och livserfarenhet.

Med förebilder både från hemmet, politik och idrott

Samhällsintresset har alltid varit stort och en klar förebild är pappa, därifrån har han fått mycket med sig gällande ideologi. Olof Palme är en annan förebild, liksom flertalet förbundskaptener inom idrotten. Under många år har Mikael själv varit en aktiv ledare inom både fotboll, ishockey och bordtennis och föreningslivet ligger varmt om hjärtat.

- Det finns många förebilder inom idrotten och jag har lärt mig mycket genom att själv hålla på med ledarskap inom idrott. Hur du hanterar ledarskap och konflikter, relationsstörningar osv. Framförallt i ungdomsverksamhet har jag lärt mig mycket, det är livets utbildning när man stått där i båset.

- Vi har otroligt duktiga föreningar i Kungsör med stor kraft för att vara på sådan liten ort. Från föreningslivet får vi också många tankar och det finns potential inom många områden.

Fortsatt utveckling av Kungsör

Vid frågan om hur han ser på den fortsatta utvecklingen av Kungsör så säger Mikael:

- På sikt ska vi utveckla närheten till vattnet, där har vi inte tagit tillvara på chansen fullt ut och vi ska fortsätta ha en dialog med samhället om hur vi går vidare. Vi har fått till sjönära boende och det finns fler tankar som vi kan få till med gemensamma krafter.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: