Publicerad

Positiv utveckling, det 10:e högsta sammanfattande omdömet i Sverige

När Svenskt näringsliv 25 maj 2021 presenterar resultatet av sin enkätundersökning om det lokala företagsklimatet visar det på en fortsatt positiv utveckling för Kungsör

Sammanfattande omdöme för företagsklimatet i Kungsör

Kungsör når det imponerande sammanfattande omdömet 4,3 av 6 i resultatet av årets enkätundersökning om det lokala företagsklimatet. Det 10:e högsta sammanfattande omdömet i Sverige

Näringslivet i fokus

Kungsörs kommun jobbar sedan 2016 tillsammans med de lokala företagen för ett bättre näringslivsklimat. Dialog och relationsbyggande mellan företagen och dess kommun och den interna dialogen är avgörande faktorer i Kungsörs näringslivsklimatresa.

I januari 2016 kallade den då nytillträdde kommundirektören lokala företagarföreningen till möte för diskussion om hur företagsklimatet skulle kunna förbättras. De enades om fem punkter att jobba med. Den första och kanske viktigaste var att prata med varandra (istället för om) och att ha en öppen dialog.

Kungsörs positiva näringslivsklimat byggs från flera av kommunens verksamheter. Vuxenutbildningen jobbar nära näringslivet och skapar utbildningar efter företagens behov, Myndighetsförbundet och kommunens tekniska bolag lägger ner ett stort jobb för att skapa bra bemötande med våra företag och hålla en hög servicegrad.

Ida-Maria Rydberg, näringslivschef, berättar:

- Det känns makalöst och häftigt. Jag är stolt över det jobb som görs och imponerad av energin som finns i både näringslivet och kommunen. Kungsör vill vara en företagsvänlig kommun och det blir vi i samarbete med näringslivet. Företagen ska känna att de har nära till sin kommun, att vi vill dem väl. Idag, fem år efter att de ”fem punkterna” skrevs, är vi många funktioner och personer som i samverkan med näringslivet slipar ner trösklarna för företagande, ser till att företagsviktig information finns på kommunens hemsida och tillsammans med företagen stärker vi och lyfter upp Kungsör.

Mikael Peterson (S), kommunalråd, säger:

- Vi oerhört stolta över den utveckling som sker i lagarbetet mellan näringslivet och kommunen. Nu fortsätter ett fokuserat kvalitets- och utvecklingsarbete för att hålla oss kvar på denna höga nivå.

Claes-Urban Boström, kommundirektör, fortsätter:

- Det är en nästan ofattbar näringslivsresa vi gjort tillsammans med kommunens företag och företagare. Vi har gemensamt bestämt oss för att Kungsör ska vara en kommun som har ett bra näringslivsklimat och nu måste vi nog säga att vi är en kommun med riktigt bra näringslivsklimat, enligt våra företag som svarat på enkäten.
Målsättningen vi satt upp varje gång har vi nått och det är ett solklart tillsammans-arbete. Jag är oerhört glad över det fina och tillitsfulla samarbete vi har med kommunens företag och idag ser vi resultatet av det samarbetet.

Kristin Lahed, Svenskt Näringslivs regionchef i Västmanland, säger:

- Högst sammanfattande omdöme i länet får Kungsörs kommun med betyget 4,32 tätt följd av Hallstahammars kommun på 4,13. Det innebär att båda kommuner når över den prestigefyllda 4,0-gränsen. Kungsör har det 10:e högsta sammanfattande omdömet i Sverige och Hallstahammar ligger på plats 25.
Dessa höga betyg gläder, och förvånar inte.

Kommuner med högst betyg på det sammanfattande omdömet:

 1. Vårgårda 4,8
 2. Munkfors 4,7
 3. Grästorp 4,5
 4. Götene 4,5
 5. Timrå 4,4
 6. Markaryd 4,4
 7. Habo 4,3
 8. Höganäs 4,3
 9. Trosa 4,3
 10. Kungsör 4,3

Det här utmärker kommuner med bra företagsklimat:

 • Starkt engagemang från politisk ledning och kommunchef
 • Lyssnar till företagen och genomför förbättringar
 • Service, service och service i myndighetsutövningen, hjälper företagen att göra rätt

Vill du läsa mer?

Du är säkert nyfiken vill läsa mer. Kika in på foretagsklimat.se där hittar du information om Kungsörs enkätsvar, och förstås kan du även läsa om undersökningen totalt sett samt fördjupa dig i hur det gått för alla landets 290 kommuner.

Du är alltid välkommen att ta kontakt med oss!
Ida-Maria Rydberg, näringslivschef i Kungsör
0733-610147 ida-maria.rydberg@kungsor.se

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: