Publicerad

Fokuserat näringslivsarbete ger resultat – Kungsör klättrar vidare i företagsklimatrankingen

Kungsörsföretagen fortsätter ge sin kommun högt betyg i företagsklimatrankingen. I årets ranking är Kungsör på plats 52 av Sveriges 290 kommuner. Det är Västmanlands bästa företagsklimat och en klättring med 234 placeringar på fyra år.

För fyra år sedan enades Kungsörs kommunledning och den lokala företagarföreningen om fem punkter som skulle göra Kungsör till en mer företagsvänlig kommun. Samma år satte Kungsörs politiker målet att Kungsör år 2021 skulle placera sig bland de 100 främsta kommunerna i Svenskt Näringslivs företagsklimatranking.

När Kungsör förra året hamnade på plats 91 reviderades målet om och det nya målet är topp 50 år 2022.

Gemensamt fokuserat arbete i Kungsörs kommun

Ett positivt företagsklimat stimulerar näringslivet och det byggs från flera av kommunens verksamheter. Vi har till exempel en vuxenutbildning i Kungsör som jobbar nära näringslivet och skapar utbildningar efter företagens behov. Andra exempel är Västra Mälardalens Myndighetsförbund (VMMF) och kommunens tekniska bolag som har lagt ner ett stort och fokuserat jobb under de senaste åren för ett bra bemötande och tillgänglighet för våra företag och en hög servicegrad.

Näringslivsklimatet har stor betydelse för Kungsör

- Jag kan inte säga annat än att jag är mycket stolt och glad över placeringen även om placeringen inte är det viktiga. Den är dock ett kvitto på att vi gjort saker tillsammans med näringslivet som innebär att de tycker det är ett bra näringslivsklimat här i Kungsör. Att vi förbättrat oss 234 placeringar på fyra år känns nästan lite overkligt och väldigt roligt. Förutom de bra saker vi gör så måste även vår näringslivschef, Ida-Maria Rydberg och hennes kollega Lina Ekdahl framhållas. Tillsammans gör de ett fantastiskt stort jobb med att förverkliga planer och idéer vi kommer överens om. Vi lägger mycket energi på att få ett bra näringslivsklimat för att det har väldigt stor betydelse för Kungsör som kommun. Ett starkt näringsliv säkrar skatteintäkterna och tryggar välfärdsarbetet inom vård, skola och omsorg. Kan vi stärka det ytterligare så ökar även intäkterna till offentliga sektorn vilket gör att vi bättre kan möta de demografiska utmaningar vi har framför oss och få ner arbetslösheten på sikt.
säger Claes-Urban Boström, kommundirektör

Samarbete med företagen är en framgångsfaktor

- Vi från Kungsörs kommun är glada över resultatet i rankingen gällande företagsklimatet. Vårt strukturella arbete för våra företag har gett resultat och målet är att fortsätta med det i framtiden. Vårt nära samarbete med företagen är en bra framgångsfaktor för detta arbete. En stor eloge till våra medarbetare som har varit drivmotor för att nå detta resultat.
säger Mikael Peterson, Kommunstyrelsens ordförande

Tillsammansjobb inom kommunen

- Det är ett tillsammansjobb med näringslivet, med flera kommunala enheter samt med andra kommuner och organisationer. Företagen ska veta och känna att vi är tillgängliga och att vi vill dem väl. Vi kommer fortsätta med våra veckovisa företagsbesök, olika återkommande företagsträffar och ett långsiktigt utvecklingsarbete och relationsbyggande mellan näringslivet och dess kommun. Jag är stolt och lycklig över att få jobba med världens bästa kollegor och företag. säger Ida-Maria Rydberg, näringslivschef

Vill du läsa mer?

Du är säkert nyfiken nu och vill läsa mer. Kika in på foretagsklimat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Där hittar du information om Kungsörs enkätsvar och rankingplacering, och förstås kan du även läsa om undersökningen totalt sett samt fördjupa dig i hur det gått för alla landets 290 kommuner.

Du är alltid välkommen att ta kontakt!

Ida-Maria Rydberg, näringslivschef i Kungsör

07336101147

ida-maria.rydberg@kungsor.se

Svenskt Näringsliv på besök i Kungsör

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: