Publicerad

Världsmiljödagen 2023 - stoppa plastföroreningarna

Den 5 juni är det världsmiljödagen, en av FN:s internationella dagar, som instiftades i samband med Stockholmskonferensen 1972. Världsmiljödagen skapades för att informera om och mobilisera kring aktuella miljöfrågor.

Världsmiljödagen 2023 har temat "Beat plastic pollution", översatt till svenska "Besegra plastföroreningarna", och är en påminnelse om att människors agerande när det gäller plastföroreningar är viktigt.

Av de sju miljarder ton plastavfall som hittills genererats globalt har mindre än 10 procent återvunnits. Miljontals ton plastavfall går förlorat till miljön, eller transporteras ibland tusentals kilometer till platser där det oftast bränns eller dumpas. Den uppskattade årliga förlusten av värdet på plastförpackningsavfall enbart under sortering och bearbetning är 80-120 miljarder US-dollar.

Plast är det vanligaste skräpet i våra hav, och det mesta kommer från land.

Det vanligaste skräpet på stränder och i haven är plast. Ofta är skräpet sånt som bara använts en enda gång innan det slängts, så som plastflaskor, påsar, ballonger, korkar och lock. 94 procent av all plast i havet syns inte, utan ligger på havsbotten. Det motsvarar i snitt 70 kg plast per kvadratkilometer havsbotten.

Så länge vi fortsätter att skräpa ner kommer mängden plast i havet att öka. Plast som hamnar i havet delar sig till mindre och mindre bitar och blir till slut mikroplast. Ingen vet exakt hur länge den stannar kvar – men det är en lång, lång tid.

Globalt uppskattas det att 80 procent av skräpet i havet kommer från land.
Skräp från överfulla papperskorgar, eller sånt som slängts direkt på marken kan blåsa eller följa med regnvatten och vattendrag ut till havet.
Skräp från gatan som hamnar i dagvattenbrunnar kan följa med avloppsvattnet ut i havet.

Plastskräpet i fokus i ny kampanj under 2023

Vi behöver ett mer cirkulärt förhållningssätt till de produkter vi hanterar i vardagen. På grund av detta så kommer Kungsörs kommun under året att delta i en nationell informationskampanj som syftar till att minska plastavfallet och se till att det avfall som uppkommer hanteras på rätt sätt.

 

Genom att tänka på hur du hanterar plastavfall bidrar du till Agenda 2030-målet om hållbar konsumtion och produktion.

Lär dig mer om de globala målen i Agenda 2030

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: