Publicerad

Earth Hour 2022 - Tillsammans är vi starka

Logotype Earth Hour 2022

Just nu kan frågor som rör klimat och miljö kännas långt borta på grund av den svåra situation som råder för miljontals människor i vår närhet. 2007 startade Earth Hour som en solidarisk manifestation för att skicka makthavare en tydlig signal att agera – för klimatet och vår planet. I år vill vi uppmuntra alla till att släcka lampan för att visa att vi står eniga i viljan om att skapa en bättre värld.

Varför Earth Hour?

Vi lever i oroliga tider just nu i Europa. Många människors livssituation har förändrats på kort tid. Under Earth Hour tar vi möjligheten att släcka lampan för att visa att tillsammans är vi starka och visar solidaritet med våra medmänniskor och vår planet. År 2021 deltog nästan en miljard människor från 186 länder i manifestationen för vår enda planet.

Var med och släck lampan den 26 mars kl 20.30 du också!

Så blir du energismart även efter Earth Hour

Med det ansträngda klimatläge och de höga energipriser vi har idag, finns all anledning att fundera över vad man bör göra för att minska sin energianvändning. Med största sannolikhet kommer du upptäcka att en del av din energianvändning, hemma eller på jobbet, faktiskt är rent slöseri - en användning som varken ger dig något mervärde eller ökad livskvalitet.

Så för att gynna miljön och göra din plånbok en tjänst, har vi på energi- och klimatrådgivningen tagit fram 6 energismarta tips som du kan använda även efter att lamporna har släckts och återigen tänts på lördag den 26 mars.

  • Släck lamporna efter dig och installera lågenergilampor. LED- och lågenergilampor drar enbart en femtedel av energiförbrukningen i jämförelse med en vanlig glödlampa.

  • Installera snålspolande dusch- & kranmunstycken. Tänk också på att duscha kort och effektiv i stället för att ta långa duschar. På så sätt kan du göra en besparing på ca. 500 kWh/år.

  • Diska i diskmaskin. Undvik också att skölja disken under rinnande vatten.

  • Ta hand om din kyl och frys! Frosta av årligen och damma baksidan. Dubbelkolla även temperaturen. För kylen rekommenderas +5 grader och för frysen -18. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5 procent.

  • Tvätta i kallt vatten. Oftast räcker det att tvätta i 30 grader, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40 eller 60 grader för att bli ren.

  • Stäng av datorer och annan utrustning som inte används. Att låta dina apparater stå i standby-läge kostar dig årligen runt 250 kWh.

Vill du veta mer? Prata med energi- och klimatrådgivningen, en opartisk tjänst som finansieras av Energimyndigheten och bemannas av kunniga rådgivare på @Energikontoret i Mälardalen.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avvikande öppettider kommunhuset


Organisationsnr: 212000-2056


Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör


Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör
Mer om fakturering här