Publicerad

Kom ihåg att testa din brandvarnare

Det är alltid viktigt att se till att ha fungerande brandvarnare hemma. Den här årstiden är det extra aktuellt att testa att brandvarnaren fungerar. Visste du att det finns en gratis sms-tjänst för att påminna sig själv om att göra funktionskontroll och byta batteri i sina brandvarnare?

Person håller i batteri i brandvarnare

Den 1 december är från och med 2012 en nordisk temadag för brandvarnaren: Brandvarnardagen. Dagen är instiftad för att uppmärksamma vikten av brandskydd i hemmet, i Sverige men också i övriga Norden.

Testa brandvarnaren med jämna mellanrum

Lämpligt är att du testar att brandvarnaren fungerar när du sätter upp den. Fortsätt därefter testa den med jämna mellanrum. Och testa den gärna en extra gång då du har varit bortrest.

Du testar brandvarnaren genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brand­varnaren.

En brandvarnare behöver skötas. Dammsug och torka av den på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.

Få gratis sms-påminnelse om att testa din brandvarnare

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) driver en tjänst där du som privatperson kan registrera ditt nummer för att regelbundet få sms-påminnelser om att testa brandvarnaren.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: