Publicerad

Tips för hänsynsfulla naturupplevelser

Pandemin har medfört att allt fler söker sig ut i naturen, även många ovana besökare. Det är i grunden positivt, men har i vissa fall också bidragit till ökad nedskräpning och ökat slitage. Här listar vi sådant du ska tänka på för att bidra till ett hänsynsfullt friluftsliv.

Kampanjebild från Håll Sverige rent.

En bra grundregel när du besöker naturen är att du inte ska lämna annat efter dig än dina fotavtryck.

- Allt du tagit med dig ut i naturen ska också följa med hem, säger Julia Löndal Jonsson, ekolog vid Kungsörs Kommunteknik AB.

Naturen får oss att må bra. Det har många upptäckt det senaste året. Till vissa naturområden kommer ett väldigt stort antal besökare, vilket bland annat medfört överfulla parkeringar, trängsel vid eldstäder och raststugor, ökad nedskräpning och ett ökat slitage på naturen.

Ett tips är därför att utforska nya områden där antalet besökare är färre. På Naturkartan.se kan du hitta besöksmål i Västra Mälardalen. Naturkartan finns även som mobilapp.

Checklista för ett hållbart friluftsliv

  • Det finns många fina platser i naturen. Passa på att utforska nya områden med lägre besökstryck nu när det är många ute.
  • Är det möjligt att lämna bilen hemma? Kanske kan du cykla, gå eller använda dig av kollektivtrafik för att ta dig till naturområdet. Då slipper du parkeringskaoset.
  • Välj en bra tid. Kolla upp området du ska besöka i förväg, till exempel via kommunen eller länsstyrelsen, och försök undvika tillfällen när besökstrycket är stort.
  • Naturen är finare utan skräp. Packa ner en påse för skräp och matrester så att det inte blir kvar något i naturen, utan kommer med hem igen.
  • Grilla korv? Elda på anvisade platser. Tänk på brandrisken och kolla upp vad som gäller på platsen du ska besöka, till exempel om det är eldningsförbud.
  • Ska du besöka ett naturreservat eller en nationalpark? Här kan allemansrätten vara begränsad. Kolla alltid vad som gäller innan du ger dig ut.
  • Upptäcker du Sverige med husbil eller husvagn? Friheten är stor, men har du koll på vad som gäller? Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och reglerna för var du får övernatta skiljer sig från kommun till kommun.
  • Låt hunden följa med ut. Ha den gärna kopplad. Det är framför allt viktigt under perioden, mars–augusti när djuren får ungar. Då får hunden inte springa lös där det finns vilt.
  • Den bästa fjällupplevelsen får du om du är förberedd. Fjällsäkerhetsrådet har tips och råd för härliga och säkra fjällturer.

Mer information

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: