Publicerad

Nysatsning på Kungsörsleden

I dessa tider av isolering är våra närområden viktigare än någonsin. Därför passar det extra bra att Kungsörsleden just nu rustas upp.

Bilden föreställer elverkskajen, Kungsörs gästhamn, vandringsleden, Kungsörsleden Foto Lina Ekdahl

Leden tar dig genom härliga miljöer, här vid Elverkskajen.

Kungsörsleden är ett utmärkt sätt både för hemmablinda och för turister att upptäcka tätortsnära natur kring Kungsör. Den leder dig förbi tre helt olika – var och en på sitt sätt fantastiska – vattenmiljöer. Dessutom historiska platser: Kungsudden, Rundelborg, Gersilla och Lockmora. Uråldriga beteshagar med unik flora, och förstås badplatser att ta en paus vid under varma dagar.

230 000 kronor årligen

För ett år sedan beslutade kommunfullmäktige att anslå 150 000 kronor årligen i fyra år för att etappvis byta ut träkonstruktioner längs leden, och ytterligare 80 000 kronor för underhåll. Det innebär att leden nu kommer att få ett välbehövligt lyft.

– Jag tycker det är roligt att vi nu kan satsa stegvis på den mycket populära Kungsörsleden. Vår ambition är att vi skall ha denna led som en attraktiv promenadstråk för kungsörare och även besökare, säger kommunalrådet Mikael Petersson (S).

Under sommaren har feriejobbare satt upp nya ledmarkeringar. Dessutom tas nya informationsskyltar fram som ska tryckas under hösten och i samband med det tas även en ny ledkarta fram.

– Jag hoppas och tror att många har återupptäckt naturen runt Kungsör i sommar. Naturen och friluftslivet är inte bara en tillgång för kommuninvånarna utan också en reseanledning för andra att komma hit. Därför är det viktigt att bevara och sköta om våra friluftsleder. Jag är så glad för det här samarbetet och stolt över våra ekhagar, närheten till Mälaren och rullstensåsen, vi har väldigt fina omgivningar häromkring, säger Lina Ekdahl, kultur- och evenemangssamordnare.

För både naturen och invånarens skull

Arbetet drivs tillsammans med kommunens ekolog, Julia Löndal Jonsson.

– Att satsa på friluftsliv och naturvård går hand i hand. Det ger ett mervärde att bevara naturområden om människor också får uppleva dem, säger Julia Löndal Jonsson.

I dag är första dagen på Världsmiljöveckan då vi uppmärksammar natur- och miljöfrågor. Om du är intresserad att lära dig mer om hur du nyttjar friluftslivet och vilka hälsofördelar det ger att vistas i naturen, kan du besöka biblioteket i morgon, tisdag, klockan 18. Då berättar Ylva Granath, länsstyrelsen Västmanland, om appen Naturkartan. Hur funkar den, bästa tipsen på besöksvärda naturområden i länet. Gittan Wallin Wester har ett bildspel och hon berättar om varför naturen är en så bra plats för återhämtning, kraft och inspiration.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: