Publicerad

Nu har miljöpristagarna utsetts

Vid Kommunfullmäktige i måndags delades kommunens externa och interna miljöpris ut.

Miljöpristagare

Helena Gustafsson och Ulrika Karlsson

Kungsörs kommun har sedan mitten av 1990-talet delat ut miljöpris till personer eller organisationer för att uppmuntra till engagemang och initiativ på miljöområdet. Från början delades priset ut varje år men sedan 2004 delas det ut vart annat år.

Miljöpristagare 2016

Externa miljöpriset - Helena Gustafsson

Det externa miljöpriset tilldelades Helena Gustafsson för hennes stora intesse och många idéer kring att ta hand om det som naturen ger. Med familjens ekologiska lantbruk i grunden har Helena startat tillverkningen av eget fullkornsmjöl helt utan tillsatser. Till mjölet används ekologiskt odlat vete och råg från de egna markerna. För att vara så självförsörjande som möjligt används solel till kvarnen som mal mjölet. Hon bakar och säljer bröd bakat på det ekologiska mjölet.

Interna miljöpriset - Måltidsverksamheten   

Det interna miljöpriset tilldelades Måltidsverksamheten i Kungsörs kommun och mottogs av Ulrika Karlsson. Verksamheten har med ett stort engagemang och ett målmedvetet arbete lyckats öka andelen ekologisk mat som serveras i våra skolor från 8 % år 2012 till 31 % år 2015.

Restaurang Misteln som är både restaurang och tillagningskök för verksamheterna inom vård och omsorg har också ökat och hade en ekologisk andel på 27 % 2015. För att kunna välja rätt alternativ och öka den ekologiska andelen så väljer man produkter som kaffe, mjölk, grönsaker och frukt. När det gäller ekologiska råvaror i skolmat och förskolemat så används råvaror som mjölk, färs, grönsaker, och frukt. Man har även gjort kloka val när det gäller helfabrikat som till exempel pannkakorna som är helt ekologiska. Kloka val som bidrar till en bättre miljö, minskad klimatpåverkan och mindre tillsatser.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: