Publicerad

Värdefullt möte på Kung Karls skola

Spanskaeleverna i årskurs nio på Kung Karls skola har haft besök av en grupp elever från Barcelona. Spanska Rahma var nervös för att bo hos en svensk familj, men är tacksam för en positiv upplevelse.

-Det bästa med att vara här är vänligheten och gästfriheten. Alla är så öppna och accepterande, säger hon.

Utbyteseleverna Rahma och William från Spanien.

Rahma och William, två av de spanska eleverna.

Det har varit ett värdefullt utbyte för både de svenska och spanska eleverna.

- Det är absolut något jag skulle rekommendera andra att göra. Vi har fått träna både spanska och engelska, säger Calle som går i årskurs nio på Kung Karls skola.

Nya insikter

Att träffa ungdomar från ett annat land ger många insikter. Det som är vardag är plötsligt inte självklart i en ny kultur.

- Vi är till exempel inte vana vid att ta av oss skorna inomhus. Eleverna här dricker så mycket mjölk! Det kanske är därför alla svenskar är så långa, säger Rahma med ett skratt.

En annan puls

I början av juni nästa år kommer eleverna från Kung Karls att åka till Barcelona och hälsa på sina nya spanska vänner. Kungsör har förstås en annan puls än storstaden Barcelona.

- Det har varit kul att visa naturen här i Kungsör. De spanska eleverna tycker att det är så lugnt och stilla här, säger Luci som går i Kung Karls spanskagrupp.

Ett nyttigt möte

Läraren Elizabeth Gustafsson berättar att det ligger mycket arbete bakom ett sådant här utbyte. För att finansiera resan ordnar skolan bland annat loppisar, afton med spanskt tema och tar hjälp av lokala företag. Skolan har också sökt och fått ett stipendium.

- Det gäller att ha fantasi och trolla lite för att få ihop pengarna. Utbytet är viktigt och det handlar inte bara om språket, utan även om ett nyttigt möte mellan ungdomarna, säger Elizabeth.

Gruppbild på utbyteseleverna.

En grupp spanska elever har varit på besök på Kung Karls skola. I juni nästa år åker Kung Karls spanskagrupp i årskurs nio och hälsar på sina nya vänner i Barcelona.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: