Publicerad

Den 23 mars är det "Matlådans dag". I samband med den vill vi slå ett slag för arbetet med att minska matsvinnet.
Matsvinn är ett globalt problem. Även i Sverige slängs massor med mat i onödan. Problemet uppmärksammas i allt större utsträckning då matsvinn innebär ett slöseri med resurser.
Matsvinnet ska minska med 50 procent till 2030
På global nivå finns ett mål om att till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik och konsumentledet och att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlust efter skörd.
Genom att minska matsvinnet kan vi minska utsläppen av växthusgaser, bromsa miljöförstöring, minska hunger och svält samt spara pengar.
Hjälp till att minska matsvinnet, gör en god matlåda av resterna från gårdagens lunch eller middag.
Vi vill uppmuntra dig som vet med dig att du slänger mycket mat att ta det till vara. Exempelvis genom att göra en matlåda av dina rester och ta med till jobbet. Vi vill också tacka dig som redan idag är duktig på att ta tillvara överbliven mat.
Även i kommunens verksamheter arbetar vi mycket med att minska matsvinnet, vid såväl inköp, tillagning och servering. Läs mer i kommunens plan för att minska matsvinnet. pdf, 270 kB.