Publicerad
%20webb_bilder3.jpg)
Just nu pågår Återbruksveckan i Kungsör där vi har lite extra fokus på återbruk och minskat svinn.
Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen
Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och en stor del av matsvinnet uppstår i hushållen.
Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
Kommunen vill också minska sitt matsvinn
I Kungsör har vi tagit fram en plan för att minska matsvinnet i våra verksamheter. Det är ett omfattande arbete som påverkar flera förvaltningar och många verksamheter.
Plan för minskat matsvinn i Kungsörs kommunPdf, 270 kB. Pdf, 270 kB.
Låt matresterna hamna i matlådan istället för i soppåsen
Många tror att matrester blir dåliga redan efter några dagar. Men din matlåda kan hålla upp till en vecka om du har fyra grader i kylen. Kom ihåg att alltid titta, lukta och smaka på maten innan du eventuellt slänger den. Det är också viktigt att snabbt ställa in matlådan i kylskåpet, låt den inte stå framme i rumstemperatur. Och mycket mat blir godare av att vila sig i form. Det går även utmärkt att frysa in matlådan.
Livsmedelsverket har massor med bra tips på hur du kan minska ditt matsvinn

Minskat matsvinn bidrar till att uppfylla flera av de globala målen i Agenda 2030. Bland annat berörs målen "Hållbar konsumtion och produktion" och "Bekämpa klimatförändringarna".