Rösta genom bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än väljaren tar med rösten till väljarens vallokal eller till en lokal för förtidsröstning.

Du kan rösta med bud om du är sjuk, har en funktions­ned­sättning eller är gammal och inte själv kan ta dig till din vallokal eller röstnings­lokal.

Väljaren utser bud

Ett bud får inte hjälpa väljaren utan är bara transportör av den röst väljaren själv gjort i ordning till bud för att lämnas till förtidsröstställe eller den vallokal dit väljaren hör. Du behöver ett särskilt material för att bud­rösta. Det kan hämtas på alla ställen där du kan rösta eller beställas hos Valmyndigheten eller kommunen. Av materialet framgår hur du ska göra för att budrösta.

Lantbrevbärare

Alla som får sin post av lantbrevbärare kan använda den personen som bud. Lant­brev­bäraren har material för budröstning med sig.

Ambulerande röstmottagare

Kommunen har personer som är utsedda av valnämnden som ambulerande röstmottagare.
En ambulerande röstmottagare tar emot väljarens röst på samma sätt som i en förtidsröstningslokal och är, på begäran av väljaren, även skyldig att hjälpa väljaren att göra i ordning sin röst. Röstmottagaren har tystnadsplikt enligt 40 kap 1 § Offentlighets- och sekretesslagen. De ambulerande röstmottagarna har med sig allt behövligt material som finns i förtidsröstningslokal och för även en väljarförteckning.

Den som behöver utnyttja ambulerande röstmottagare kontaktar valnämndens kansli på telefon 0708-610 001 för att bestämma tid.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 25 mars 2019

Kontakta oss

Kungsörs kommun

736 85 Kungsör

Telefon växeln: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Organisationsnr: 212000-2056

Öppettider kommunhuset

Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30

Besöksadress:

Drottninggatan 34

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: