”Jag skapar förutsättningar för lärande”

Strålande solsken en av de sista dagarna i maj. Terminen närmar sig sitt slut och snart är det sommarlov, men än så länge är det full aktivitet bland barnen när jag strosar över Björskogsskolans skolgård. Jag har stämt möte med Fredrik Ignell och vi ska prata om ett av Sveriges viktigaste jobb – rektor.

Fredrik Ignell

Fredrik Ignell, rektor

Vad gör en rektor?

En rektor jobbar med att utveckla och leda verksamheten så att skolans mål nås. I mitt uppdrag ligger att få alla elever att nå så långt som möjligt. Det innebär att jag jobbar med allt från elevvård och personalledning till skolutveckling. Det är ett superspännande jobb!

Hur ser din väg till rektor ut?

Min väg hit har varit ganska krokig. Jag visste, som säkert många andra sextonåringar med mig, inte vad jag ville bli när det var dags att söka till gymnasiet efter nian. Men mitt stora intresse på den tiden var handboll, så därför blev det handbollsgymnasium och ekonomisk linje.

Efter gymnasiet väntade lumpen och därefter växte tanken på läraryrket fram. Men för att komma in på lärarutbildningen med den inriktning jag tänkte mig, var jag först tvungen att läsa in ämnena historia, samhällskunskap och religion på kommunala vuxenutbildningen. Att det blev lärare, (jag är alltså grundskolelärare för år 4-9 i botten) och därefter rektor kan jag till stor del tacka mitt handbollsintresse, och bakgrunden inom idrotten för. Jag tror inte att jag hade varit här idag, som ledare, om jag inte fostrats inom idrotten. Jag insåg att jag passade att leda andra när jag verkade som handbollstränare.

Efter lärarexamen fick jag jobb på en ganska liten högstadieskola i Stockholm. På den skolan breddades mina arbetsuppgifter och jag fick ganska snart jobba som arbetslagsledare och därefter också med skolledningsfrågor. För mig personligen kändes det som en naturlig väg att gå då jag vill utmana mig själv samtidigt som jag är med och utvecklar skolan och dess verksamhet.

Att jag nu befinner mig på Björskogsskolan i Kungsör och Valskog beror på att jag och min familj ville bosätta oss någonstans utanför Stockholmsområdet och då blev Västmanland ett bra val. Rektorstjänsten här i Kungsör dök alltså väldigt lämpligt upp – jag fick faktiskt beskedet att jag fått jobbet när jag och min fru låg på BB och just hade fått vår dotter.

Berätta om en arbetsdag!

Oftast går jag in i en dag med planerad agenda, men så händer oväntade och spännande saker och dagen rullar inte alls efter ursprungsschemat. Men jag försöker alltid börja min dag ute på skolgården, bland eleverna. Björskogsskolan är en liten skola med ungefär 90 elever från förskoleklass till och med årskurs fem. Så jag känner faktiskt alla mina elever både till namn och utseende!

Trots att dagen därefter fylls med många olika typer av möten försöker jag också hinna titta in i klassrummen för att se vad eleverna sysslar med. Mötena jag deltar i eller leder kan till exempel handla om att tillsammans med skolledning och de andra rektorerna i kommunen analysera, utvärdera och utveckla skolverksamheten. Har jag möjlighet viker jag några timmar åt mitt examensjobb också. För jag går nämligen själv i skolan – jag läser rektorsprogrammet. Rektorsprogrammet är en högskoleutbildning, mestadels på distans, som alla verksamma rektorer ska gå när de börjar jobba som rektor.

Hur är det att jobba i Kungsörs kommun?

I en liten kommun, som Kungsör är, är det nära till besluten. Vi har en liten skolledningsorganisation och det förenklar samarbetet. Jag skulle säkerligen inte heller kunna ha det nära samarbete jag har med andra delar av den kommunala organisationen om kommunen hade varit stor. Såklart kan jag bli avundsjuk ibland på ”den stora kommunen” som har ”egna” utvecklingsstrateger till hjälp med utvecklingsarbetet. Nu får jag själv göra det jobbet med allt vad det innebär. Fast jag trivs med att ha helhetsgreppet måste jag erkänna!

Vad är roligast med att vara rektor?

Mötet med andra människor – är det självklara svaret. Jag träffar så otroligt många duktiga människor i mitt jobb, både bland eleverna, föräldrarna och personalen. Och sedan måste jag givetvis också nämna just att verksamheten utvecklas – det är stimulerande att vara en del i detta.

Vi avslutar intervjun, och i magen känns det att det blivit dags för lunch. Fredrik bjuder mig att äta dagens skollunch med honom innan jag återvänder till mitt kontor – en lunch som serveras av ytterligare några med Sveriges viktigaste jobb.

Och Fredrik fortsätter sin arbetsdag med ett personalmöte och ett möte med föräldrar. Som sista uppgift just denna dag återstår sedan bara att låsa skolan, då vaktmästaren har semester. Ja, en rektor har verkligen varierande arbetsuppgifter.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 28 september 2016

Kontakta oss

Kungsörs kommun

736 85 Kungsör

Telefon växeln: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Organisationsnr: 212000-2056

Öppettider kommunhuset

Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30

Besöksadress:

Drottninggatan 34

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: