”Jag ser till att sår läker”

Sabina Edlund har alltid vetat att hon ville jobba med människor. Att det skulle bli just sjuksköterska växte fram successivt. Och i år firar hon 10-årsjubileum som legitimerad sjuksköterska med medicinskt ansvar för vården av de boende på äldreboendet Södergårdens avdelning Ängen.

Sabina Edlund

Sabina Edlund, sjuksköterska

Vägen till sjuksköterskeyrket har gått från gymnasieutbildning till barnskötare och vårdare via jobb som personlig assistent, uppläsning av betyg på komvux, alltså kommunala vuxenskolan, och till slut sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens högskola.

Varför blev det jobb just i Kungsör?

En stor anledning är förstås att jag bor här. Men annars kan jag säga att jag trivs väldigt bra här, både med min arbetsgivare och mina chefer. Man tar god hand om oss medarbetare, och det är nära till besluten. Och jag som alltid velat jobba med äldre tycker det känns bra att jobba i Kungsör som har ett gott rykte om att ta väldigt bra hand om våra äldre!

Hur ser en typisk dag på jobbet ut?

Jag har det medicinska ansvaret för de brukare som bor på Ängen. Så det första jag gör när jag kommer till jobbet är att läsa in mig på vad som hänt sedan sist. Därefter tar ett antal sysslor vid; jag gör provtagningar, till exempel tar blodprov eller mäter blodtryck och puls. Jag lägger om sår om någon behöver det och sedan delar jag ut mediciner. Förutom sådant praktiskt arbete är det en hel del administration. Jag ska dokumentera hur brukarna mår och så ska jag fylla i olika register. Vi använder oss av tre register i vårt kvalitetsarbete. De hjälper oss att säkerställa kvaliteten i vården.

Jag fungerar också som bollplank då annan personal kan rådfråga mig och jag sköter alla kontakter med läkare. Händer det att någon av de boende blir akut sjuk kan jag få kasta om hela dagen, så det gäller att vara flexibel. Ingen dag är den andra lik, men det är just det som är tjusningen med yrket. Jag skulle tröttna om alla dagar såg likadana ut.

Vad är det bästa med sjuksköterskeyrket?

Kontakten med våra brukare! Det här när man känner att man lyckats med något riktigt bra. Till exempel i livets slutskede – att den som ska dö får ett fridfullt slut. Då känns det bra och tillfredsställande. För mig är det också väldigt positivt att det är ett självständigt arbete. Du kan lägga upp arbete efter eget huvud.

Hur ser du på samarbetet med kollegor och andra yrkesgrupper?

Vi har ett tätt samarbete mellan olika yrkeskategorier. Alla har vi brukaren i centrum och samarbetar utifrån det; sjuksköterskor, undersköterskor, rehabilitering och enhetschefer. Jag har världens bästa kollegor och arbetskamrater! Och så har det varit sedan dag ett. Jag känner ett fantastiskt stöd av dem, vi kan delge varandra erfarenhet och lärdomar.

Det är eftermiddag och arbetsdagen närmar sig sitt slut – vad ska du göra nu, innan du går hem?

Nu ska jag sätta mig ner och dokumentera vad jag gjort idag, avslutar Sabina samtalet som handlat om ett av Sveriges viktigaste jobb!

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 28 september 2016

Kontakta oss

Kungsörs kommun

736 85 Kungsör

Telefon växeln: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Organisationsnr: 212000-2056

Öppettider kommunhuset

Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30

Besöksadress:

Drottninggatan 34

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: