"Jag mättar hungriga magar"

Lunchen är uppäten och bara ett par äldre damer och några herrar sitter kvar med sitt kaffe vid ett bord. Det är tisdag eftermiddag, klockan är två och jag kommer på mitt avtalade möte med Victor Antonsson, kock på Mistelns restaurang. Misteln, på Kinnekullevägen i Kungsör, är både restaurang öppen för allmänheten och tillagningskök för olika verksamheter inom vård och omsorg, och där jobbar Victor tillsammans med fem andra kockar.

Victor Antonsson

Victor Antonsson, kock

Hur ser din väg till kock på Misteln ut?

Egentligen ”bara blev” det så att jag blev kock. Jag visste inte riktigt vad jag ville bli överhuvudtaget när jag gått ut nian på Kung Karls skola här i Kungsör. Så jag sökte lite olika utbildningar och kom in på kockprogrammet i Köping. Jag började – och det visade sig vara roligt! Efter skolan fick jag jobb på restaurang Hörnet i Köping. Men den restaurangen finns inte kvar längre.

Jobbet på Misteln kan man väl säga att jag halkade in på. Det var ungefär två och ett halvt år sedan och jag började som timvikarie. Nu har jag en tillsvidareanställning på heltid och det känns som jag hamnat helt rätt!

Lagar en kock bara mat?

Självklart består jobbet till stor del av att laga mat, men vi gör en hel del annat också. Även om det är föreståndaren som ansvarar för planeringen av matsedlar så måste vi alla kunna improvisera om det inträffar oförutsedda saker. Om en leverans inte stämmer kan vi få trolla till något annat att servera än det man tänkt sig.

Vi har också delat upp ansvaret för beställningar mellan oss. Jag ansvarar till exempel för att beställa hem grönsaker. Någon annan ansvarar för mejerivaror och ytterligare någon annan för dryck. Det är stimulerande att ha egna ansvarsområden.

Ute i restaurangen har vi viss bordsservering och då ingår även servering i mina arbetsuppgifter. Det är också vi som jobbar i köket som ansvarar för kökets skötsel, vi diskar och städar både kök och matsal själva. En annan viktig arbetsuppgift är att kontrollera matvarorna. Det är väldigt noga med hygien och kvalitetskontroller. Olika livsmedel måste till exempel förvaras i olika temperaturer.

Berätta vad som är roligast med ditt jobb!

Att få laga mat! Det är det roligaste. Jag strävar hela tiden efter att utvecklas i min matlagning. Att öka mitt kunnande! Och givetvis är det roligt när gästerna är nöjda. Att de lämnar matsalen med mätta magar och belåtna!

Sedan är det kul att slänga lite käft också. Gubbarna som äter här tycker att jag är lite grann som tuppen i hönsgården, och de gillar att slänga iväg små gliringar. Och jag är inte sen att ge svar på tal.

Vår pratstund närmar sig sitt slut och Victor reser sig för att ta itu med kvällsmaten och därefter förbereda morgondagen. Att mätta hungriga magar är ännu ett av Sveriges viktigaste jobb!

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 28 september 2016

Kontakta oss

Kungsörs kommun

736 85 Kungsör

Telefon växeln: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Organisationsnr: 212000-2056

Öppettider kommunhuset

Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30

Besöksadress:

Drottninggatan 34

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: