”Jag gör så att staden och samhället tar form”

Fler och fler tjejer intresserar sig för tekniska yrken – och Rebecka Lundell är en av dem. Som nybakad student med en högskoleingenjörsexamen i bagaget började Rebecka jobba som mätningstekniker i Kungsör för knappt ett år sedan.

Rebecka Lundell

Rebecka Lundell, mätningstekniker

Hur hamnade du i Kungsör, och varför blev du teknisk lantmätare?

Egentligen visste jag inte när jag började min utbildning på högskolan i Gävle att det var just inriktningen tekniskt lantmäteri som skulle bli slutmålet för mig. Utbildningen börjar brett och sedan väljer man inriktning efter hand. Men jag tyckte att just mätningsbiten var roligast och därför slog jag in på den banan. Och redan innan jag var färdig med skolan hade jag fått jobbet här i Kungsör. Jag började faktiskt jobba bara en vecka efter examen.

Att det blev just Kungsör för en skånska som pluggat i Norrland beror på att min kille finns här i närheten. Jag hittade annonsen om jobbet hos arbetsförmedlingen och tyckte att det verkade vara ett bra ”första jobb”. I en liten kommun får jag arbeta med många olika bitar, och det ger mig en bra grund att stå på, en bredare erfarenhet.

Hur ser du på arbetsmarknaden för dem som väljer ditt yrke?

Jag tror att det är lätt att få jobb. Alla mina studiekompisar har jobb idag, och de flesta hade faktiskt jobb redan när vi slutade. Det finns absolut en efterfrågan, det fanns många jobb att söka och det är många som går i pension de närmaste åren. Och jag fick uppfattningen att arbetsgivarna var intresserade av att anställa nyutexaminerade personer.

Vad gör du under en vanlig arbetsdag?

Mitt arbete är väldigt varierande, jag jobbar både inomhus och utomhus. För det mesta börjar jag nog med att åka ut, kanske till en fastighet där en nybyggnadskarta ska tas fram. Och när jag säger en fastighet så menar jag det som andra kanske tänker på som en tomt, alltså inte ett hus. Väl på plats gör jag mina mätningsarbeten. Jag tar ut mätpunkter på hushörn och olika detaljer som till exempel staket och häckar. Dessa punkter binder jag sedan ihop till objekt och lägger in i en kartdatabas, så att en karttekniker därefter kan ta fram fastigheten med alla detaljer och rita själva nybyggnadskartan.

Ofta kommer det fram människor och frågar vad jag pysslar med. Och det är kul att då få förklara och visa till exempel hur jag med hjälp av en laserstråle som reflekteras i ett prisma får fram koordinater som visar var vatten- och avloppsröret i diket här ute i Skillingeområdet ligger. Och att de siffrorna eller punkterna sedan kan importeras i en databas för att kunna visa var rördragningen går på en karta som du kan hålla i handen och orientera dig efter.

Varför är ditt arbete roligt?

Jag är lite av en problemlösare, och därför är det roligt att räkna ut hur jag på effektivaste sätt ska placera mätinstrument och mätpunkter för att få fram den information jag behöver. Och att sedan åka tillbaka till kontoret, starta datorn och lägga in informationen i databasen och se att det blir något av den information jag samlat in!

Jag har också en bra arbetsgivare, som låter mig jobba fritt, men under ansvar. Jag lägger själv upp jobbet utifrån de beställningar jag får in. Precis så tycker jag det ska vara. Och att det är en trevlig och glad stämning på jobbet gör ju inte det hela sämre!

Berätta – har det någon gång hänt något dråpligt eller annat som kan vara kul att delge oss?

Just när det hände var det inte speciellt kul, men så här i efterhand kan jag skratta åt det. Det var i höstas och jag var ute i Skillinge. Man hade röjt undan träd och sly och jag skulle mäta in höjder inför projekteringen av den nya vägen i området. Det hade varit en verkligt regnig period och på några ställen var det rejält blött och lerigt. Plötsligt sjönk jag ner med stövlarna och fastnade. Och jag satt verkligen fast! Så där stod jag, och drog och drog… Men jag kom inte loss. Ett tag tänkte jag nästan att jag skulle få lov att ringa efter hjälp. Eller gå tillbaka till jobbet i strumplästen. Det hade verkligen varit pinsamt! Till slut fick jag ur foten ur stöveln och med händerna kunde jag dra loss stöveln. Men det krävdes både jobb och krafter för att få upp den!

Vad väntar dig nu, när vi avslutat intervjun?

Nu ska jag gå upp på kontoret en stund och lägga in information i databasen. Jag var ute och gjorde mätningar igår inför en nybyggnadskarta. Det är en person som ska söka bygglov och då behöver han eller hon ha en karta över tomten eller som jag då säger, fastigheten.

Kort sagt – Rebecka ska fortsätta att utföra ett av Sveriges viktigaste jobb!

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 28 september 2016

Kontakta oss

Kungsörs kommun

736 85 Kungsör

Telefon växeln: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Organisationsnr: 212000-2056

Öppettider kommunhuset

Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30

Besöksadress:

Drottninggatan 34

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: