"Jag gör så att bollarna rullar och puckarna studsar"

Stina Karlsson benämner sig själv som ip-vaktmästare, men på anställningsbeviset står det anläggningsarbetare. Den egna titeln blir utskrivet idrottsplatsvaktmästare och beskriver bra hennes arbete som ansvarig för skötseln av Kungsörs kommuns idrottsplatser Centralvallen, Runevallen och Björliden.

Stina Karlsson, anläggningsarbetare

Stina Karlsson, anläggningsarbetare

Det var slumpen, som för snart åtta år sedan, gjorde att Stina fick anställning i kommunen. Bakgrunden, som den då arbetslösa Stina hade, passade för jobbet på driftavdelningen. Efter grundskolan läste Stina naturbruksprogrammet. Från början var tanken mer inriktad på djurhållning för denna inbitna hästtjej, men efter det första vårbruket tyckte hon det var så kul att köra traktor att hon valde inriktningen jord- och skogsbruk i årskurs två. Efter gymnasieexamen var det jobb inom lantbruk och handelsträdgård ganska många år, innan hon skolade om sig till CNC-operatör och fick jobb på Volvo personvagnar eller Getrag som det då hette. Men sedan kom lågkonjunktur och efterföljande arbetslöshet. En arbetslöshet som Stina idag är glad för, då den ledde till nuvarande jobbet.

Vad gör du på jobbet?

Mitt ansvar är att sköta om kommunens tre idrottsplatser. Det innebär att sex gräsplaner ska klippas och linjeras och att en grusplan ska sladdas och linjeras inför träningar och matcher. Förutom det så rensar jag ogräs och trimmar kanter så att anläggningarna är i fint skick. Största delen av min tid under den varma årstiden går alltså åt till att göra fotbollsplanerna spelklara.

Vintertid delar jag min tid mellan att ta hand om ishallen; spola isen mellan de olika träningarna och allmänna vaktmästarsysslor i arenan och att sköta snöröjning, alltså ploga och sanda kommunens gator.

Vad är roligast med ditt arbete?

Variationen och att det är ett fritt jobb trivs jag med. Jag sköter mig själv, och lägger upp min dag som jag vill utifrån de arbetsuppgifter som ska lösas. Och att jag får vara utomhus, det passar mig! Jag måste säga att även om det spöregnar så föredrar jag att vara ute, jag har ju även provat på att jobba inomhus på verkstad.

Mitt jobb har fått en nytändning sedan jag fick ansvaret för skötseln av idrottsplatserna. Detta ansvarsområde har jag haft i ungefär ett år nu.

Hur tycker du att din arbetsgivare är?

Jag är nöjd med min arbetsgivare. Jag tycker det är skönt att vara en del i en större organisation. För även om jag är en viktig kugge i maskineriet så står och faller inte allt med mig. Jag kan faktiskt vara hemma och ta hand om sjuka barn om det behövs. Men sedan är det verkligen som man sa till mig under anställningsintervjun – att du kommer i det här jobbet inte att ha bara en utan 8000 arbetsgivare då mitt jobb berör alla i kommunen.

Varför tycker du att man ska välja att jobba och bo i Kungsör?

Jag talar för egen räkning när jag säger att Kungsör är ”det lilla”. Och jag trivs med ”det lilla”. Att alla känner alla. När du går in på banken gör det inget om du glömt legitimationen hemma – du är igenkänd. Att du stöter på barnen och kan säga hej, när du är ute och jobbar. Jag tycker att det har funkat jättebra både med förskolan och skolan, suveräna fröknar för alla tre barnen. Och de två yngsta kommer säkerligen att få uppleva den nya skolan också, det känns positivt. Och nu ska vi få en konstgräsplan – det kan vi marknadsföra oss med!

Jag som är född och uppvuxen i Arboga känner mig faktiskt mer som en Kungsörsbo! Jag vill inte flytta härifrån.

Finns det någon myt om kommunalarbetare som du kan hjälpa oss att ta död på?

Att kommunalarbetare hänger på spaden – det är så långt från sanningen du kan komma. Mina kompisar sa faktiskt när jag fick jobb här på kommunen att: ”Vá bra, Stina, då kan vi fika mycket!” Men jag kan intyga att det inte har blivit många fikastunder de senaste åtta åren. Den som tror att vi fikar och inget gör får gärna följa med mig en dag på jobbet, speciellt nu när våren är i antågande och allt grönt formligen exploderar.

Vi avslutar intervjun och Stina sätter full fart mot Centralvallen där hon ska hinna sladda grusplanen och sätta nya nät i målburarna inför kvällens träning. Och i morgon är det match, så då ska planen linjeras också.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 28 september 2016

Kontakta oss

Kungsörs kommun

736 85 Kungsör

Telefon växeln: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Organisationsnr: 212000-2056

Öppettider kommunhuset

Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30

Besöksadress:

Drottninggatan 34

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: