”Jag är lagledare och styrman för medarbetare och brukare”

Entusiasm och en verklig vilja att berätta och med sig själv som tydligt exempel visa – att jobb inom offentlig sektor hela tiden kan leda framåt – det är Marko Pihlaja i ett nötskal. Marko är killen som drömde om att bli fotbollsproffs och idag istället leder ett eget lag – om inte ett fotbollslag med anfallare, backar och målvakt så ett lag av vårdbiträden, undersköterskor och samordnare.

Marko Pihjala, enhetschef

Marko Pihjala, enhetschef

Marko är enhetschef på Tallåsgården i Kungsör, ett boende för främst äldre med demensproblematik. Förutom Tallåsgården ansvarar Marko för fler verksamheter som till exempel anhörigstöd, dagverksamhet för dementa, hemtjänst samt nattpatrull.

Hur hamnade du i Kungsör – vad har du för bakgrund?

Vägen hit har varit krokig och med slumpen som inslag. Men den har hela tiden varit rolig! I min plan att bli professionell fotbollsspelare ingick att även snabbt skaffa mig en yrkesutbildning som jag skulle kunna falla tillbaka på efter fotbollskarriären. Det är anledningen till att jag efter grundskolan gick verkstadsteknisk linje. Men den branschen var i kris när jag var redo att söka mina första jobb. Så istället för verkstad och fotboll halkade jag in på hemtjänsten genom ett sommarjobb. Och jag upptäckte att jag trivdes väldigt bra med att jobba med äldre!

Efter några år utan formell vårdutbildning fick jag chansen att via arbetsförmedlingen läsa in en kombinerad examen både som undersköterska och mentalskötare, vilket gjorde mig behörig för jobb både inom äldrevård, på sjukhus och inom psykiatri och omsorgsverksamhet. Efter utbildningen kunde jag bredda min erfarenhet när jag fick jobb på ett behandlingshem för psykiskt funktionshindrade.

Nu med några års erfarenhet kände jag att jag hamnat rätt, jag ville jobba med människor och jag ville jobba inom vården. Men jag ville också mer. I mina funderingar dök både sjukgymnast och sjuksköterska upp. Det som avgjorde till sjuksköterskans fördel var faktiskt studieorten – att plugga på Mälardalens högskola i Västerås gjorde att jag slapp pendla.

När jag efter tre års studier kunde titulera mig legitimerad sjuksköterska lockade jobb inom psykiatrin. Jag blev i viss mån handplockad till en avdelning som jobbade med vårdkrävande patienter som både var psykiskt sjuka och hade begått brott. Mitt i allt detta hann jag också vidareutbilda mig till specialistsjuksköterska inom psykiatri samt jobba både i Norge och i Finland.

Väl tillbaka i Sverige igen hamnade jag via bland annat ett jobb som samordnare och en intern aspirantutbildning inom ledar- och chefskap till slut på mitt första chefsjobb. Och efter tre år som chef inom hemtjänsten i Västerås dök väldigt lägligt jobbet i Kungsör upp. Och här är jag nu!

Vad gör du på jobbet – hur ser en typisk arbetsdag ut?

För det första försöker jag träffa så många av mina medarbetare som möjligt varje dag. Höra mig för om de undrar över något eller behöver chefens hjälp. Sedan är det förstås mycket kontorsarbete, att läsa e-post, ha koll på ekonomi och bemanning. I chefskapet ingår olika former av utvecklingsarbete förstås, allt för att möta samhällets krav.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det absolut roligaste är alla möten. Att dagligen träffa medarbetare, brukare, anhöriga och andra chefer. Och att jag som ledare och chef har möjlighet att påverka. Jag kan skapa och förändra. Här i Kungsör känner jag att jag har stor frihet till det, inom givna ramar förstås.

Berätta om någon minnesvärd händelse som har med jobbet att göra!

Jag funderar ofta över detta med chefskap kontra ledarskap. Vid ett tillfälle, tillsammans med min chef på en tidigare arbetsplats, diskuterade vi just chefskap. Och jag säger med eftertryck till chefen att ”man behöver inte vara en Einstein för att vara chef”. Chefen fick ett stelt ansiktsuttryck och det blev tyst i rummet en stund, men sedan skrattade vi gott och jag kunde utveckla min tes. Chefen är ingen övermänniska. Och ibland kan yttre omständigheter du själv inte kan påverka göra att ditt chefskap ifrågasätts. Att vara chef kanske inte alltid är det roligaste som finns, med alla måsten som budgetarbete och rapporter. Men i ledarskapet finns mötena, hur du fungerar med andra och kan leda verksamheten. Här finns engagemang, dialog och reflektion – förstås med stora inslag av humor, skratt och leenden.

När känner du dig som mest uppskattad på jobbet?

När jag ser att mina medarbetare mår bra – då mår också jag bra! När de får beröm av anhöriga tar också jag åt mig.

Vad väntar dig nu efter att intervjun är slut?

Kanske hinner jag med ett möte till. Annars ska jag hämta mina tvillinggrabbar från förskolan. Och det första jag gör då är att krama och pussa dem!

Och med de värmande orden lämnar jag Marko, enhetschef och innehavare av ett av Sveriges viktigaste jobb.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 28 september 2016

Kontakta oss

Kungsörs kommun

736 85 Kungsör

Telefon växeln: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Organisationsnr: 212000-2056

Öppettider kommunhuset

Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30

Besöksadress:

Drottninggatan 34

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: