Information om covid-19/corona
för dig som är företagare

Till följd av coronaviruset och sjukdomen covid-19 drabbas flera näringar hårt i Kungsör. Vi har på denna sida sammanställt information för dig som företagare.

Vi på näringslivskontoret i Kungsör har fortsatt hög beredskap för att ge stöd i frågeställningar med anledning av situationen.

Mejl: foretag@kungsor.se
Telefon: 0733-610147

  • Använd gärna affischerna "Håll avstånd" i din verksamhet. Då påminner du besökare och kunder om vikten att hålla avstånd och hålla ut för att minska risken för smittspridning. Ladda ner affisch härPDF

Utlysningar och stöd möjliga att söka för företag

Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare

Enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin kan ansöka om ekonomiskt stöd. Stödet ger ersättning för förlorade intäkter under fem månader, från mars till juli 2020. Den enskilda näringsidkaren kan få ersättning med 75 procent av omsättningstappet, med ett maximalt stöd på 120 000 kronor. Du ansöker hos Boverket och beslut fattas av Länsstyrelsen. Läs mer om omsättningsstödet hos Länsstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Omställningsstöd för företag

Omställningsstödet är ett stöd till företag vars nettoomsättning har minskat under stödperioderna maj respektive juni och juli 2020, jämfört med motsvarande månader under 2019. Den minskade nettoomsättningen ska så gott som uteslutande vara en konsekvens av sjukdomen covid-19. Det finns också förslag att omställningsstödet ska förlängas och även gälla för perioden augusti - oktober. Håll dig uppdaterad och läs mer om omställningsstödet hos Skatteverket.

Verksamt.se - samlad information från myndigheter

Via verksamt.se kan du hålla dig uppdaterad och få samlad information om tillfälliga ändringar i lagar och regler som är viktig för dig som företagare att känna till med anledning av coronaviruset.

Omställnings-pepp för företag

Hur förbereder du dig inför pågående och framtida förändringar? Hur kan omställning vara en del av din plan framåt? Och hur ska du veta vad du behöver ställa om? Almi kan ge dig vägledning och verktygen för en smart omställning så du står rustad för framtiden. Läs mer om Växa smart omställning härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stöd för innovationsprojekt

Vinnova erbjuder nu finansiering till etablerade små och medelstora företag (3-249 anställda) som vill starta och bedriva innovationsprojekt. Ansökningsperioden är mellan 1 oktober - 1 december (senast klockan 14.00) Beslut meddelas under mars 2021. Läs mer om stödet här.

Företagsstöd i Västmanland

Region Västmanland har flera stöd hos sig för dig som företagare. Samtliga stöd kan du hitta på deras webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Brygglån, korttidsarbete och skjut upp skatten

Almis Brygglån är riktat till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige där finansieringsbehov uppstår som en följd av coronavirusets spridning. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation. Här kan du läsa mer om Almis Brygglån.

Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden.

Regeringen beslutade den 9 november att förlänga stödet för korttidsarbete till juni 2021. Det kommer även fortsatt att vara Tillväxtverket som hanterar stödet. Här kan du läsa mer om korttidsarbete hos Tillväxtverket.

Skjut ut betalning av skatt. Företag som drabbas ekonomiskt av coronaviruset kan ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms. Det finns flera sätt att ansöka, men du får beslutet snabbast om du använder Skatteverkets e-tjänst. Här kan du läsa mer och hitta e-tjänster hos Skatteverket.

Regional Företagsjourlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ring 021-490 02 70 under vardagar mellan klockan 09:00-12:00 eller fyll i dina företagsuppgifter via kontaktformuläret, så kontaktar de dig så snart som möjligt.

Utifrån din frågeställning får du antingen support eller vidarelotsning till en av samarbetspartner för rådgivning

Kontaktformuläret för Västmanlands Företagssupport

Nationell företagsakut

Nu erbjuder Region Jönköping en nationell företagsakut med syftet att kunna hjälpa så många företag som möjligt under den akuta krisen. Hit kan företag som har akuta problem med anledning av covid-19 vända sig. Telefonnumret är 010-241 13 00 och jouren är öppen vardagar klockan 8-16.

Hos nationella företagsjouren kan du som företagare exempelvis få hjälp:

Samlad information från Regeringen till företagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här har Regeringen samlat informationen om de åtgärder de vidtagit för näringslivet

Företagarnas logo

Företagarna - riksorganisation

På Företagarnas webb finns flera tips för dig som är småföretagare, och för dig som har enskild firma.
Här förklarar de bland annat Korttidsarbete och
Stödåtgärderna för ensamföretagare

Psykisk hälsa och covid-19

För många har utbrottet av covid-19 inneburit en stor omställning i vardagen. Du kanske känner oro för din egen eller andras hälsa.

I nedanstående länk finns några korta filmer som samordningsförbunden gjort om hur du behåller din psykiska hälsa:

Information från Kungsörs kommun

Kungsörs kommun följer händelseutvecklingen i samverkan med länsstyrelsen och andra myndigheter i regionen. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Information om hjälp i kris från näringslivsorganisationer

Folkhälsomyndigheten

Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Regeringskansliet

Här finns information från regeringen gällande bland annat stöd till företagare.

Krisinformation.se

Krisinformation från svenska myndigheter.

För dig som har behov av hälsoskyddstillsyn

Här har Västra Mälardalens Myndighetsförbund samlat information för dig

För dig som har livsmedelsverksamhet

Här har Västra Mälardalens Myndighetsförbund samlat information för digöppnas i nytt fönster

Svenskt Näringsliv

Svenskt näringsliv för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter.

Arbetsrättsliga frågor

Vid arbetsrättsliga frågor hänvisar vi till respektive medlemsorganisation vilka du hittar via denna länk

Almi Västmanland

På Almis webbsida kan du läsa mer om "brygglån" och samlad information med anledning av Corona-virusets följdverkningar.

Länk till rådgivare på Almi Västmanland

Handelskammaren Mälardalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hos Handelskammaren hittar du flera webbaserade seminarier och utbildningar kopplade till företagens omvälvande situation i samband med Coronaviruset.

Ta hand om dig och varandra!

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30


Organisationsnr: 212000-2056
GLN: 7330619014321


Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör

Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör

VAN-leverantör Evry

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: