Världsmiljöveckan

Vi inleder sommaren med att fira Världsmiljöveckan! Välkommen ut i naturen på egen hand eller på någon av våra aktiviteter.

Runnabäcken om våren

Varje år i samband med Världsmiljödagen den 5 juni anordnar Kungsörs kommun Världsmiljöveckan där vi har fokus på miljö, natur och friluftsliv. I rådande omständigheter som omöjliggör stora evenemang och resor, blir Världsmiljöveckan fokuserad till att upplysa om vikten av vår närmiljö.

3 juni, kl 16-18 - Skräpplockarkväll vid Runnabäcken

Vi hjälps åt att städa runt Runnabäcken. Sopsäckar och plasthandskar finns att hämta. Samlingsplats vid gräsmattan vid korsningen Kungsgatan/Kungsringen.

Ingen föranmälan krävs. Runnabäcken är lång så det finns gott om plats och vi kan hålla ordentliga avstånd till varandra. 

Under veckan kommer även själva Runnabäcken att rensas från skräp och bråte så att vattnet kan flöda fritt och förutsättningarna för ett rikt växt- och djurliv i bäcken gynnas.

5 juni - Laga mat ute

Välkommen på en workshop för nybörjare. Gittan Wallin Wester leder och berättar om matlagning utomhus över öppen eld. Vi får också lära oss om örter som vi kan koka the på. 

Föranmälan krävs: Mejla koping@studieframjandet.se eller ring 0221-212 30.

Lupiner

6 juni - Rädda våra bin, plocka blomsterlupin

”Den stora lupinbekämpardagen” infördes av Fältbiologerna, för att hindra lupinen från att sprida sig. För även om blomsterlupinen är vacker, så är den en invasiv art som tar över och
konkurrerar ut inhemska ängsväxter som bland annat är viktiga för våra bin.

Gå ut och plocka lupiner innan de blommat över, så minskar risken att de sprider sig. När buketten har vissnat slänger du den i soporna (inte i komposten). Vill du göra en ännu större insats, kan du slå eller gräva upp (med markägarens tillstånd) hela bestånd av lupin och skicka resterna till brännbart på tippen.

Tipsa familj och vänner och ta gärna bilder för att visa din insats! Skicka till oss eller lägg upp på Instagram med taggen #lupinkungsor

8 juni - Webbinarium om elbilsladdning för flerbostadshus

Kommunens energi- och klimatrådgivare tipsar om ett elbilswebbinarium som anordnas av Energikontoret i Mälardalen.

Håll utkik på kommunens hemsida och Facebooksida under veckan. Mycket matnyttig information kommer att gå ut för dig som vill bidra till en bättre närmiljö.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avvikande öppettider kommunhuset


Organisationsnr: 212000-2056


Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör


Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör
Mer om fakturering här