Fira världsmiljöveckan med oss

Den 5 juni är det världsmiljödagen. I Kungsör har vi sedan många år utökat firandet till en hel vecka.

Bild på ekstam

Under världsmiljöveckan erbjuder vi kostnadsfria aktiviteter med miljö- och naturtema.

Veckans aktiviteter

Söndag 2 juni Guidning Norrby Gård - Betesdjur håller landskapen öppna.

På Norrby gård, en modern fårgård i Mälardalen, kombineras en intensiv lammproduktion med en omfattande naturvård. Vi får en guidning på gården och får veta mer om betydelsen av att låta fåren beta i våra hagmarker, och värdet av en levande landsbygd. Självklart får vi även hälsa på fåren och lammen.

Måndag 3 juni Fältvandring om ortolansparven

I Kungs-Barkaröområdet kan man hitta den ovanliga Ortolansparven. Ortolansparven hör till odlingslandskapet men har minskat betydligt i Sverige under en rad av år. I Kungs Barkarö finns dock en livskraftig population kvar. Tillsammans med Markus Rehnberg från Länsstyrelsen spanar vi efter fågeln och lyssnar efter dess läte. Vi får också en chans att lära oss lite mer om fågeln. Varför trivs den så bra i Kungsör och hur skulle vi kunna göra för att förbättra dess livsmiljöer?

Tisdag 4 juni Samla kraft och energi med qigong i Lockmora

Samla kraft och energi i Kungsörs vackra natur. Under tusentals år har kinesiska mästare utvecklat det vi idag kallar Qigong. Qi betyder livsenergi och gong betyder träning. Qigong är alltså ett sätt att träna och kultivera sin livsenergi. Zhineng Qigong är den qigongform vi kommer att göra. Det är en välbeprövad, enkel och kraftfull qigongmetod för att förbättra hälsan, få mer energi och öka sitt välbefinnande. Det är mer än 10 miljoner människor i världen som tränar Zhineng Qigong och metoden är en av de snabbast växande qigongmetoderna i världen. Zhineng Qigong utförs stående (alt. sittande) oftast i form av långsamma mjuka rörelser.

Onsdag 5 juni Fråga energi- och klimatrådgivaren om solel

Är du sugen på att investera i el från solen? Energi- och klimatrådgivaren Evelina Nordström finns på biblioteket för att svara på frågor om hur man går till väga, vilka stöd kan man söka, om det är det en bra satsning för alla och mycket mer.

Utställning om drivmedel på biblioteket

Vill du lära dig mer om vad biogas är? Besök biblioteket under Världsmiljöveckan, för en utställning som den lokala Energi- och klimatrådgivningen tagit fram, om olika bränslens kretslopp. Där får du svar på varför bensin är sämre för klimatet än andra drivmedel och hur hög verkningsgrad en elmotor har.

Växtbytardagar på biblioteket

Växtbytardagar på biblioteket. Den som lämnar en planta får även ta en planta. Ett sätt att dela med sig av det som man har för mycket av och i gengäld få någon annan växt.

Förskolor och skolor håller rent i sina närområden

Före och under världsmiljöveckan kommer förskolor och skolor i Kungsörs kommun att plocka skräp i sina närområden.

 

Välkommen att fira med oss!   

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 21 maj 2019

Kontakta oss

Kungsörs kommun

736 85 Kungsör

Telefon växeln: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Organisationsnr: 212000-2056

Öppettider kommunhuset

Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30

Besöksadress:

Drottninggatan 34

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: